
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان بسیج عشایری سپاه کربلا مازندران؛
روز ۱۴ آبان که با پیگیریهای فرهنگ دوستان استان در تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران به عنوان روز ملی مازندران ثبت شد، فرصتی ارزشمند برای حفظ ارزشها و شناساندن زبان، سنن، آداب و رسوم دیار علویان به هموطنان با گفتمانسازی و برگزاری آیینهای متنوع است.
مازندران یا همان تبرستان از دیرباز بنام دیار علویان نامیده شده چرا که این منطقه عشق و علاقه خود را به خاندان عصمت و طهارت (ع) ثابت کرده و بیش از یک هزار و ۱۷۰ سال محبت به این خاندان در وجود مردمان غیورش نقش بسته است.
امامزاده محمد بن ابراهیم معروف به سلطان محمد کیا(ع) در استان مازندران، شهرستان نوشهر و منطقه کجور در روستای صالحان مدفون می باشد.
آنطور که در اسناد تاریخی آمده است حضرت سلطان محمد کیا با 6 واسطه به امام حسن مجتبی منسوب می باشد، اولین نقطه ای که در مازندران با علویان و شیعه بیعت کردند در همین نقطه یعنی رویان قدیم و کجور فعلی است.
سلطان محمد کیا حکومت شیعی را در این منطقه پایه گذاری کرد و اگر امامزاده سلطان محمدکیا نبود، حسنبن زید را مردم مازندران نمیشناختند و زمینه قیام علویان و حمایت از حسنبن زید فراهم نمیشد.
حسنبن زید ملقب به «داعی کبیر» که در ری زندگی میکرد، توسط امامزاده سلطان محمدکیا به کجور دعوت شد، ایشان ابتدا در 25 ماه رمضان وارد سعیدآباد (مرزنآباد کنونی) شد و پس از بیعت با مردم آن منطقه در 27 رمضان وارد کجور و روستای صالحان شد.
بیتردید امامزاده سلطان محمدکیا دبیر صالحانی باعث و بانی تشکیل حکومت علویان در مازندران است اما در این مورد قدر وی ناشناخته مانده است.
سالروز ورود علویان و اقامه نخستین نماز جمعه مازندران حدود 1200سال پیش در صالحان کجور برگزار شد که در واقع میتوان گفت این از افتخارات مردم این روستا است که این امامزاده در صالحان زندگی کرده و پس از وفاتش نیز در آنجا دفن شد.

دیدگاه ها